rutanen1965

"Työ tyhmää rakastaa"

 

Otsikko on venäläinen sananlasku.

 

Itsekään en ole koskaan ymmärtänyt kova työnteon ilosanomaa. Mielestäni asia menee ennemminkin näin:

1. Varmista, että olet varmastikin tekemässä oikeaa asiaa. Ahkerointi väärän asian parissa on vähintäänkin turhaa ja joskus jopa vahingollista. 

2. Tee se mahdollisimman fiksusti.

3. Tee työtäsi kohtuuden rajoissa. Välillä joutuu tietystikin juoksemaan ja stressaamaan, mutta enimmäkseen työn tulisi olla vain kohtuullisesti kuormittavaa.


Niin, todellakin on olemassa sellaistakin työtä, joka olisi parempi vain jättää tekemättä; Työtä, joka aiheuttaa materiaalista, ekologista ja inhimillistä vahinkoa. Kuten esimerkiksi ökyrakentaminen, holtiton finanssipankkitoiminta, maatalouden ylituotanto, raskaat virheinvestoinnit (OL3, Talvivaara), huonon laadun tuottaminen jne.

Runsain mitoin on myös hyödytöntä nollatyötä: hyödyttömiä palveluita ja tuotteita, tehotonta byrokratiaa, turhaa koulutusta, asevarustelua jne.

Väittäisin, että ihmiskunnan tekemästä työstä todellista, hyödyllistä nettotyötä on vain luokkaa puolet.

Turha ja jopa vahingollinen touhuilumme johtuu tyhmyyden ja ahneuden lisäksi siitä, että työ on uskonnon asemassa yhteiskunnamme.

Työ ei ole uskonto. Työn tarkoitus on tuottaa yksilölle ja/tai yhteisölle hyötyä, vahingoittamatta ympäristöä, toisten omaisuutta sekä omaa ja/tai muiden hyvinvointia.

Ja työ voi olla jopa hauskaa:

Linus Torvalds loi Linuxin ihan huvikseen, "Just for fun".

Espanjassa olen jopa nähnyt ja kuullut laulavan rakennusmiehen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ei Linus Linuxia luonut. Ari Lemke taisi olla se Helsingin yliopiston työntekijä, joka nimesi hakemiston nimen. Unix taas aloitettiin sivutyönä yli 20 vuotta aikaisemmin. Välissä oli Tanenbaumin Minix, joka oli oppikirjan sivuprojekti.

Toki Linus Torvalds on aloittanut projektin ja pitänyt sitä yllä, mutta kuten me muutkin, hän on seisonut jättiläisten olkapäillä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jostainsyystä sitten opetetaan peruskoulun tasolla etyä Linuxin loi Linus Torvalds maksuttomakdi käyttöjärjestelmäksi maksullistem Mac ja Windows järjestelmien ohelle. Suomalaisuus ja maksuttomuus ei kuitenkaan näyttävästi tuonut Suomessa suosiota ja viimeisetkin Linux koneet lienee hävinneet Suomen peruskouluista 2010-luvulletultaessa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ei Linux minnekään ole hävinnyt, se on mennyt piiloon ja samalla voittanut kaikki muut. Yritäpä ostaa TV tai ADSL-modemi Windows-käyttojärjestelmällä tai käyttää Googlea, joka ei toimi Linuxilla.

Android lienee yleisin Linuxin levitysversio, mutta toisaalta jos Linux poistettaisiin, ei nettikään toimisi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #4

Linux on todellakin valloittanut melkein kaikien muun paitsi desktopin.

Ehkä pilvitietokoneiden tuleminen muuttaa tuonkin tilanteen esim ChromeOS ja oululainen Solu. Tai sitten Android ryövää myös desktopin.

Nykyinen Ubuntu on sinänsä sopii jo kaikille joilla on perus IT-taidot.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Toki näin Raimo, Torvaldsin työ perustuu aiempien IT-nerojen aikaansaannoksille.

Torvalds on osannut olla hyvä ja viisas diktaattori ja saanut pidettyä Linux-projektin langat menestyksekkäästi käsissään.

Mutta ehkä jälkipolvien kannalta vieläkin merkityksellisempää on se, että Linux-projektin myötä "open source"- ajattelutavasta on tullut softabisneksen valtavirtaa, mikä on mullistanut koko alan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Väittäisin vielä hieman rajummin, että eurooppalainen yliopistoperinne, jossa tieto on vapaata, on se vielä isompi jättiläinen. Helmitauluakin tai liukulaskinta voi pitää tietokoneena.

Jos historia kiinnostaa, niin omasta mielestäni parhaita kirjoituksia aiheesta on Michael Swainen Fire in the Valley, josta olen lukenut vain tohtori toppisen makasiinissa julkaistun tiivistelmän. Se avoimuus alalla alkoi jo 70-luvulla. Toinen jännä historia on Unixin kehitys. AT&T oli USA:n monopolilainsäädännön kahleissa eikä voinut myydä sitä. Mm. Berkeleyn yliopisto sitä sitten kehitti ja jakoi ilmaiseksi.

Vanhin "tietokone", jota olen ohjelmoinut muistutti enemmänkin soittorasiaa toimintaperiaatteeltaan. Se oli automaattisorvi. Kai 60-luvulla valmistettu. Kun ohjelman oli saanut valmiiksi piti vain sorvattavia kappaleita vaihtaa ja kone teki homman valmiiksi ohjelman mukaan.

Työntekoon ja IT-alaan liittyen Larry Wall on kirjoittanut aiheesta mielestäni parhaiten: three great virtues of a programmer ja varsin lyhyesti.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #12

Kiitos linkeistä Raimo!

Tiedemaailman toimintaperiaatehan on todellakin myös open-source. Vallankumouksellista on sen soveltaminen liike-elämään ja tässä Torvalds on ollut tiennäyttäjä. Nykyään melkein kaikki "softa-infra" on open-source eli mm. lähes koko internetin softa-infra.

Radikaalina jatkumona voisi pohdiskella myös tekijänoikeus ja patenttioikeuksien rajaamista yleisen hyvän nimissä.

--

Open-source ajattelussa Jim Zemlin Ted Talk oli silmiäni avaava:

https://www.youtube.com/watch?v=7XTHdcmjenI

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #13

Ihan mainio linkki tuo sinunkin.

Tuo tekijän- patenttioikeuksien puoli onkin sitten melkoinen matopurkki. Kirjojen tekijänoikeutta väitetään pidentäneen, jotta Hitlerin Mein kampfia ei olisi saanut julkaista uudelleen, mutta nyt se on tehty ja hyvä niin. Ei kirjoja saa polttaa tai piilottaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"1. Varmista, että olet varmastikin tekemässä oikeaa asiaa. Ahkerointi väärän asian parissa on vähintäänkin turhaa ja joskus jopa vahingollista.

2. Tee se mahdollisimman fiksusti.

3. Tee työtäsi kohtuuden rajoissa. Välillä joutuu tietystikin juoksemaan ja stressaamaan, mutta enimmäkseen työn tulisi olla vain kohtuullisesti kuormittavaa."

1. Kaikilla ei ole valinnan varaa, olkoon he onnellisia jotka voivat vapaasti valita.

2. Tätäkään ei voi aina päättää itse vaan on vain mukailtava toisten huonoja päätöksiä.

3. Kohtuu ja työnhyvinvointi on kaukaa haettua työnarkomaniaa sekä tehokkuutta ihannoivassa nykymaailmassamme.

Veikko Anttila

Kun tuo "teknovihreä" on minulle oudompi käsite niin voinet opastaa aiheessa. Suomessa vaikuttava vihervasemmisto on selkeästi ja jo vuosikymmeniä toiminut teollisuuden vihollispuolueena. Ensisijaisena tavoitteena heillä on ollut teollisuuden ajaminen ahdinkoon Suomessa, mikä on tarkoittanut tuotannon siirtymistä muualle ja samalla ympäristön kannalta huonompaan tilanteeseen. Toinen vihervasemmiston kantava voima on ollut ydinvoiman vastustaminen, mikä taas on tarkoittanut esim. sitä, ettei päästöjen vähentämisestä puhuttaessa ole sallittua mainita ydinvoimaa. Tässä on päästy niin pitkälle, ettei esim. ydinvoiman aikaansaamia päästövähennyksiä sen käyttöaikana ole kukaan uskaltanut laskea ja esittää julkisuudessa. Vihervasemmistohan syntyi taistolaisliikkeen raunioille ja siinä liikkeessä opitut menetelmät ovat todella osoittautuneet tehokkaiksi mm. Brysselin suunnasta toimittaessa. Missä ovat teknovihreän liikkeen alkujuuret ja ketkä ovat sen oppi-isät tai -äidit?

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Rutanen: "Tarkoitukseni ei ole kirjoitella pitkiä meriselityksiä, vaan laittaa ajatuksentynkäni kierrätykseen muiden hyödyksi."

Kun tajunnanvirtaasi vähän tulkitsee, mitään hyötyä hekottelustasi työn suhteen siitä ei irtoa... kenellekään.

Perusteet vihreiden moraalista työn suhteen löytyy vaikkapa tästä:

http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146961-vih...

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Mahtaneeko tuo sananlaskun venäläisyys johtua siitä, että tuossa maassa on aina löytynyt joku "korkeampi taho" joka on tavalliselta musikalta vienyt työn hedelmät.
Tosin ei tuo tilanne tässä meidän "veroparatiisissammekaan" aivan kaukaa haettu - ainakaan palkkatuloja nauttivan osalta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kaikille kommenteista!

Luulin jo tämän postauksen kadonnen bittiarkistojen syövereihin.

Postauksessa on oman tapani mukaisesti väkivaltaisesti tiivistetty laaja aihe pieneen tilaan, joten pieniltä oheisvaurioilta ei voi välttyä.

Postauksen kärki kohdistuu siis ihmisen tyhmyyteen eikä varsinaisesti työntekemiseen. Venäläinen kansanviisaus tiivistää asian lyömättömästi.

Pitäisi siis esim. hetkeksi hiljentyä ja miettiä ennenkuin tarttuu kaivinkoneeseen ja ojittaa kaikki Suomen suot jne. (valitse itse joku typerä hake tähän).

---

Tuon teknovihreän olen ilmeisesti napannut Osmo Soininvaaralta, joka taitaa pitää itseään insinöörivihreänä.

Pitää keksiä uusi tituleeraus, koska en siis ole vihreä ja kannatan esim. ydinvoimaa.