rutanen1965

Miehekäs halaus ja muita etiopialaisia juttuja

  • Etiopian nykyinen lippu vuodesta 1996 lähtien
    Etiopian nykyinen lippu vuodesta 1996 lähtien
  • Sapuskaa angera-lätyn päällä
    Sapuskaa angera-lätyn päällä
  • Perinteisen tyylin mieshali
    Perinteisen tyylin mieshali

 

 

Vihdoinkin löytyi ratkaisu meitä kaikkia miehiä askarruttavaan ikuisuusongelmaan, eli siihen kuinka toista miestä voi halata miehekkääseen tyyliin ja kiusaantumatta.

Pääsin nimittäin hiihtolomilla mukaan etiopialaisiin juhliin Vantaalla. Yksi huomiota herättäneitä seikkoja oli etiopialainen "mieshali", joka tapahtuu kättelyn yhteydessä näppärästi ja tyylikkäästi napauttamalla ristikkäiset olkapäät yhteen kahteen kertaan. Tavallaan kyse on vahvasti etunojaisesta kättelystä, jossa otetaan vartalokontaktia.

---


Samassa tilaisuudessa selvisi monta muutakin mielenkiitoista seikkaa Etiopian maalta:

Kaikkein hämmästyttävintä oli paikalle saapuneen noin 25 henkilön etninen kirjo; Juuri kenelläkään ei ollut yhteisiä fyysisiä ominaispiirteitä jonkun toisen kanssa, vaan ne vaihtelivat välimerellisestä arabialaiseen ja itä-afrikkalaisesta keskiafrikkalaiseen. Yhtä henkilöä arvailin ensin intialaiseksi ja keittiössä hääräili selkeästi italialaistyylinen rouva. Mutta eipävaan - he olivat kaikki etiopialaisia.

Oli todella valaisevaa havaita, että Etiopia ei etnisessä mielessä olekaan yhtenäinen valtio, vaan sitä on relevantimpaa verrata vaikkapa Euroopan mantereeseen ja sen eri kansallisuuksien kirjoon. On todella helppo uskoa, että Etiopian ja Kenian seudut ovat todellakin ihmislajin alkukoti ja siksi etnisesti niin runsaita.

Kielikirjonkin suhteen Etiopia muistuttaa enemmän mannerta kuin valtiota, sillä kieliä on peräti noin 80 erilaista. Amara on maan virallinen kieli, mutta kaikki eivät osaa sitä kuitenkaan puhua, eli etiopialainen matkatessaan omassa maassaan törmää samanlaisiin kieliongelmiin kuin me eurooppalaisetkin omalla mantereellamme.

Etiopiassa on myös yksi maailman vanhimmista kristillisistä kirkoista, mikä on varmaankin monille yllättävä seikka. Mutta todellakin on niin, että kirkko on toiminut Etiopiassa jo noin 1000-luvulta lähtien. (Olisikohan mahdollisesti sukua Egyptin koptilaiselle kirkolle?)

Liki puolet väestöstä on muslimeja ja uskontojen välisiltä konflikteilta on ainakin toistaiseksi vältytty. Paikalla olleet olivat pääosin kristittyjä, mutta mukana oli myöskin pari muslimiperhettä.

Etiopialaiset arvostavat koulutusta ja ovat pärjänneet Suomessakin vallan erinomaisesti; Näkemäni tilaston mukaan etiopialaisten työllisyysaste on peräti 86%, eli siis suurempi kuin kantaväestöllä.

Myös ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Etiopialaisen keittiön erikoisuutena ja perustana on angera-leipä, joka muistuttaa meikäläistä lettua. Ruoka-ainekset kääritään letusta käsin revityn riekaleen sisään ja pistetään poskeen.


---

Juhlien ilahduttavinta antia oli keskustella kahden elämäniloisen parikymppisen nuoren opiskelijan kanssa; Molemmat puhuivat suomen lisäksi aivan erinomaista englantia ja heidät voisi helposti kuvitella toimijoiksi mille tahansa kansainväliselle areenalle. Mamu-nuorisossamme kasvaa siis maallemme todellisia vahvistuksia, kunhan heillä on vain vanhempiensa ja yhteisönsä tuki takanaan. Etiopialaisnuorista en ole ainakaan yhtään huolissani.

Kaiken kaikkiaan voisin summata illan keskustelut ja havainnot siihen, että Etiopian joskus tulevaisuudessa tapahtuva nousu ei ole ihmisistä kiinni; Henkiset resurssit siihen ovat jo valmiina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoa kuulla suomalaiselta näin positiivisia ajatuksia ja nyt osaat myös halata miehiä "miehekkäästi".

Minullakin oli muinoin Saksassa neljä opiskelukaveria , tosin Sudanista, kohteliaita ja mukavia kavereita, joilla kaikilla oli jo kotimaastaan insinöörin tutkinto taskussaan. Heistä varmaankin saksalaiset saivat hyviä työntekijöitä itselleen. Ainoa asia mikä minua silloin ihmetytti oli yhden kaverin kotimaassa odottava 16-vuotias vaimo. Eipä ihmetyttäisi enää:)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kommentista Kaija!

Koko Afrikka on ollut itselleni tuntematon läiskä kartalla. Mukava oppia kertapläjäyksellä niin paljon jostain toisesta maasta.

Ihmisethän on pääosin fiksua porukkaa joka puolella maailmaa. Haitallisia perinteitä ja muuta kuonaa löytyy tietysti myös sitäkin. Pahimmat ongelmat ovat kuitenkin ylätasolla hallinnossa, mikä estää maiden kehityksen.

--

Pitääpäs seuraavaksi etsiä vapaaehtoisia testaaman miehekästä mieshalia. Ehkä siitä tulee uusi trendi :) !

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kääk! Jos kättely esimerkiksi ensi vuosikymmenellä kokonaan väistyy, en osallistu enää mihinkään tervehtimistä vaativaan. Myönnän että halailu on esimerkiksi sairauksien tarttumisen suhteen paljon turvallisempaa kuin bakteereista likaisten kämmenten läimäyttely, mutta mutta...

Visio: Linnan halailujono Suomen 110-vuotista itsenäisyyttä juhlittaessa. Outs!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Älähän nyt Tuomo ihan levottomia kirjoita! Halailuhan on vaan niin mahdottoman kivaa ja mitä vanhemmaksi tässä tulee, niin aina se vain paranee. Käsipäivää on jo harrastettu liiankin kanssa:)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mikäs kulttuuri se olikaan, jossa tervehditään hieromalla neniä vastakkain? Minulle nenittely kelpaisi, syleily ei niinkään.

Ja kuinkas halaat, jos samalla haluat ojentaa lahjan tai tuliaisen? Kättelyn yhteydessä se käy kuin itsestään.

http://www.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2013/0...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #5

Lahjan voi aina laittaa lähimmälle pöydälle tai antaa se vieressä halausta odottavan käteen. Ei se ole ongelma suuressakaan maailmassa:)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #5

Taisi olla inuiiteilla Kanadassa, näin ainakn olen kuullut.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Lisäsin perinteisen mieshali-tyylin kuvakaruselliin.

Kuten kuvasta voi havaita, kehittämisen varaa kyllä löytyy.

--

Ehkä etiopialainen (diagonaali)tyylikään ei ole ihan vielä loppuun hiottu?

Pitää sitä kuitenkin testailla.

Ehkä voisi kehitellä suomalaisen version mieshalista?

--

Halailu vaatii siis jonkinlaista tuttavuutta, muuten kätellään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #6

Juu, jonkinlaista aikaisempaa hyvää tuttavuutta se kyllä minustakin vaatii. Meillä näyttää se nykyään yleistyvän ihan kohisten - siis tarkoitan miesten kesken pikaista otetta kiinni ystävän hartioista ja pieni nytkähdys eteenpäin. Siinä se:) Ihan helppoo...

Naiset taas tulevat lähemmäksi ihan kaikkia ihmisiä ja sitä lähemmäksi mitä tutumpi on.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joo-o. Kun tuosta Brezhnev-Honecker -kohtaamisesta nyt on muutama vuosikymmen, sitä voi katsella uusin silmin. Miehethän olivat oikeastaan aikaansa edellä sukupuolineutraliteetissa!

Toinen näkökulma on tietysti se, että pusipusi-poikien valtakunnat (NL, DDR) katoavat kartalta. Ettei vai ollut se paljonpuhuttu kuolemansuudelma?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Etiopialainen mieshali on kuin suomalainen tervehdyys ennenkuin pohjoismaisesta kättelystäuli pakollita, tai sellainen fiilis jäikun koko peruskoulun ajan (2003-2012) hoettii meille että "terhehtiessä pitäkätellä", "tervehtiessä kuuluu kätellä", "tervehtieä on pakko kätellä" "...koska se on pihjoismainen tapa." Sitäenen oli tottunut tervehtimään halaamalla niin että selkääntapauttaa kahdesti ja katsoo toista epäsuoraan silmiin. Kulttuureihin tutustuminen on aina jännittävää ja toivottavasti Etiopialaisissa juhlissa oli hauskaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Joo kivat oli kekkerit.

Ja erityisesti reippaan, sekä mamu- että kotimaisen, nuorison kohtaaminen antaa toivoa tulevaisuuden suhteen.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset