rutanen1965

Puheen eri kategoriat

 

Yleinen harhakäsitys on, että puhetta käytetään pelkästään kommunikaatioon.

Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa, vaan puhetta käytetään lukuisiin eri käyttötarkoituksiin, joista olen tunnistanut ainakin seuraavat:

 

Poliittiinen puhe

Poliittisen puheen tarkoitus on kuulijan mielipiteen muokkaus. Totuutta siinä on siteeksi juuri sen verran, että se kuulostaa uskottavalta. Kuulijaa ei tarvitse juuri huomioida, mutta tarvittaessa kyllä hieman myönnytellään mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Saarnattavaa liturgiaa se ei kuitenkaan muuksi muuta. Mitäpä sitä "totuutta" turhaan muuttelemaankaan. Arkikielessä tätä puhetyyliä kutsutaan paasaukseksi tai saarnaamiseksi.


Puhemuuri

Sujuvimmat puhemuurarit löytyvät kauppamiehistä. Heille tärkeintä on bisneksen teko, eivätkä he halua turhanaikaisia ihmissuhteita siinä ohessa muodostuvan. Siksi he muuraavat itsensä jatkuvan puhemuurin taakse. Myös itsestään epävarmat henkilöt muuraavat tällaisia valleja ympärilleen.


Puheripuli

Kroonisen puheripulin omaavalla on yleensä diagnosoimaton ADHD. Puhetta tulee jatkuvalla syötöllä tuntikausia, eikä lipasta tarvitse koskaan vaihtaa. Kaikki omat sattumukset ja läpikäydyt tunnetilat kammataan joka istunnolla huolellisesti läpi. Kuulijaa huomoidaan sen verran, että saadaan välillä sytyke uutta purkausta varten. Omille vitseille nauretaan hersyvästi.

Satunnaista puheripulointia esintyy myös rakastuneilla tai muutoin innostuneilla henkilöillä.

 

Terapiapuhe

Terapiapuheen tarkoitus on purkaa omia huolia ja mahdollisesti myös kerätä säälipisteitä. Vaatii yleisön, jota ei tarvitse kuitenkaan huomioida. Mahdollisia neuvoja ei siis oteta huomioon ja potilaan ennuste on heikko, mikäli tämä ei hakeudu oikeaan hoitoon. 

 

Narsistinen puhe

Kaikki tuntevat tällaisen itseensä rakastuneen tyypin; Hän voi olla työkaveri, esimies, naapuri tai jopa "paras" ystäväsi. Hänellä on aina asiat mallillaan ja hän on itsekin kaikkin puolin malliyksilö. Myös hänen sukutaustansa on erinomainen ja moitteeton. Narsistisen puheen päämäärä on tämän erityislaatuisuuden jatkuva korostaminen. Kritiikkiä ei oteta vastaan. Kuulijan mahdolliset puutteet huomioidaan kuitenkin erityisellä tarkkuudella ja suurella mielihyvällä. Keskeyttää ja puhuu päälle aktiivisesti.

Diagnoosin juuret lienevät heikossa äitisuhteessa tai sen liian varhaisessa katkeamisessa.

Toiveita potilaan paranemisesta ei ole.

 

--


Edellisten ja mahdollisesti myös muiden eri puhekategorioiden lisäksi, puhetta käytetään siis myöskin kommunikaation.

Kirjoittelen siitä vielä joskus erikseen, mutta pikku vinkkinä mainittakoon, että täydellinen kommunikaatio vaatii molemmilta osapuolilta itsetuntemusta, oman itsensä hyväksymistä sekä molemminpuolisen emotionaalisen ja älyllisen yhteyden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Robin Dunbar on saanut yhä useamman yhteiskuntatieteilijän, lingvistin ja biologin vakuuttuneeksi siitä, että kieli on kehittynyt alkujaan juoruamista varten, täydentämään sukimista ja muita yhteisöjä koossa pitäviä voimia.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuo kuulostaa hyvin uskottavalta; Koossa pitäminen ja yhteistoiminnan mahdollistaminen lienee kielen syntymisen pohjalla.

--

Tein tuon kategorisoinnin sen takia, että puhetilanteessa paremmin tunnistaisimme kunkin puhujan motiivin puhua.

Oikea kommunikaatio on sen sijaan taitolaji. Pitää kirjoittaa siitä joskus vielä erikseen.