rutanen1965

Kirja-arvio: "Introvertit - Työpaikan hiljainen vallankumous", Linus Jonkman

 • Kirja-arvio: "Introvertit - Työpaikan hiljainen vallankumous", Linus Jonkman

 

--

 

        "Tuuli ulvoo, vuori vaikenee", Japanilainen sananlasku

 

--


Oman elämäni vaikuttavimpia lukukokemuksia ovat olleet ns. vertaiskertomukset, joissa itseni kanssa samoja persoonallisuuspiirteitä omaavat henkilöt ovat kertoneet itsestään ja elämästään. On vavahduttavaa hoksata, että on olemassa joku muukin joka ajattelee, kokee ja tuntee asioita samoin itse. Jonkun toisen ihmisen kertomus itsestään onkin siinä samalla myös kertomus minusta.

Yksi tällainen lukukokemus oli ruotsalaisen Linus Jonkmanin kirja: "Introvertit -  Työpaikan hiljainen vallankumous". Se valittiin mm. Ruotsin vuoden 2013 HR-kirjaksi (HR = human resources, henkilöstöhallinto). Eikä todellakaan aiheetta; Kirja on erinomaisesti kirjoitettu; Se on helppolukuinen, vaikka onkin syvällinen ja analyyttinen. Se on myöskin kirjoitettu lämpimällä itseironialla ja huumorilla.

Ennen oman introversionsa tiedostamista, Jonkman yritti väkisin elää ekstroverttia elämää ja koki siitä jatkuvaa, vakavaa ahdistusta. Syynä tämän valheellisen roolin omaksumiseen oli ekstroversiota suosiva nykykulttuurimme; Ekstroversiota pidetään kulttuurissamme sekä hyveenä että normina. Introversiota pidetään puolestaan ei toivottuna ominaisuutena, mitä kuvaa se, että se on saanut jopa WHO:n tautiluokituksen.

Kirjan sisältö on hyvin laaja käsitellen introversiota mm. työelämässä, populaarikulttuurissa, psykologiassa, kasvatuksessa ja sosiaalisessa elämässä. Kirjan laajasta annista nostaisin keskeisiksi opetuksiksi kolme seikkaa:

1. Oman persoonallisuustyypin tiedostaminen ja hyväksyminen. Oma persoonallisuustyyppimme on se mikä se on, eikä se siitä koskaan miksikään muuksi muutu. Eikä muutu tietenkään kenenkään muidenkaan. 

2. Joustavuus oman persoonallisuustypin suhteen; Vaikka persoonallisuustyyppimme onkin meille määräävä tekijä, on sen suhteen hyödyllistä olla joustava ts. välillä kannattaa käyttäytyä ja toimia myös perusluonteensa vastaisesti. Esimerkiksi ekstroverttien on maltettava kuunnella hitaina pohdiskeljoina pitämiään introvertteja ilman turhia keskeytyksiä. Ja introverttien on taas puolestaan tuotava itseään paremmin esiin, sekä rohkeasti otettava ja pidettävä oma puheenvuoronsa, vaikka se tuntuukin heistä epäkohteliaalta ja jopa röyhkeältä. Jonkmanin mukaan esim. johtajissa on tasasuuruiset määrät sekä intro- että ekstroverttejä, mutta huippujohtajat ovat erityisen joustokykyisiä persoonallisuustyyppinsä suhteen.

3. Ekstroversio ei ole sen parempi ominaisuus kuin introversio eikä toisinpäin. Molemmat ovat samanarvoisia ja ihmiskunnalle tarpeellisia ominaisuuksia. Ekstroversio vain nyt sattuu tällähetkellä olemaan yleisesti ihannoitu ominaisuus. Ja joskus tulevaisuudessa tuo samanlailla ihannoitu ominaisuus onkin sitten taas jokin muu. 

Ja toivottavasti, joskus tuon tulevaisuuden jälkeisessä vieläkin kaukaisemmassa tulevaisuudessa, ei mitään persoonallisuustyyppiä enää suosita tai vähätellä, vaan me kaikki lopultakin uskaltaudumme elämään sellaisina ja olemaan sellaisia kuin me oikeasti olemme. 

Jonkmanin ansiokas kirja on yksi merkittävä askel kohti tuota parempaa maailmaa.

--

Introverttejä piirteitä Jonkmanin mukaan:

 • Pitää itsenäisestä työstä
 • Huomaa yksityiskohdat ja arvostaa laatua
 • Haluaa analysoida ja pohtia asioita
 • Äärimmäisen keskittynyt
 • Kärsivällinen
 • Viihtyy yksin
 • Taitava kuuntelemaan
 • Itsenäinen. Trendit ja ryhmäajattelu eivät juuri vaikuta.
 • Stressaantuu helposti
 • Työskentelee huonommin paineessa


Ekstroverttejä piirteitä Jonkmanin mukaan:

 • Hakee toimintaa ja seikkailuja
 • Nopea reagoimaan
 • Tarkkaavainen
 • Sosiaalinen ja seuranhakuinen
 • Optimistinen
 • Verbaalinen
 • Ryhmähakuinen
 • Vaikutusvaltainen
 • Pärjää hyvin paineessa
 • Pitää huomiosta
 • Nopea päättämään

--

 

Ref: http://www.linusjonkman.com/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös kansakuntien kohdalla voidaan tehdä jako introvertteihin ja ekstrovertteihin. Siinä, kuten ihmistenkin kohdalla, jako ei aina ole selvä, vaan veteen piirretty viiva. Eihän moinen persoonallisuusjaottelu ole binäärinen jako, vaan lineaarinen jatkumo.

USA lienee maailmassa ekstroverteimmasta päästä kulttuureja kun taas Japani on leimallisen introvertti kansakunta. Yleensä introvertit ymmärtävät ekstroverttejä paremmin kuin päinvastoin. Mutta molempien kohdalla pätee, että toinen pitää toistaan jotenkin "tyhmempänä" tai "vajavaisena".

Ekstrovertin mielestä introvertti ei osaa ilmaista mitään eikä oikein saa mitään aikaiseksi, kun mölinää ja touhotusta ei näy ulospäin. Introvertti puolestaan mieltää ekstrovertin niin omistautuneeksi esiintymiselle, että hänellä ei voi olla aikaa ajatella mitään kovin syvällisesti. Hänen täytyy siis olla vähemmän älykäs.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvin tiivistetty Juha! Nämä seikat on kirjassakin mainittu.

Luokittelu on tosiaan vain teoreettinen malli. Todellisuudessa eri ominaispiirteet ovat liukuvia ja niitä esiintyy ihmisillä vaihtelevina pitoisuuksina.

Puhdas introvertti ja ekstrovertti ovat kuvitteellisia, karikatyyrimaisia hahmoja.

Jussi Jäntti

Niinpä. Lueskelin ominaisuuksien listoja ja totesin, että sovin ihan yhtä hyvin molempiin listoihin. Siis useimmilta osin, en täysin kumpaakaan.

Olenkohan siis ekstrointrovertti vai introekstrovertti?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Keltinkangas-Järvinen on valmis lyttäämään myös persoonallisuustestit, jotka ovat hyvin vallitsevia nykyään henkilörekrytoinnissa ja on monia perinteisiä firmoja, joiden testikohteena olen minäkin ollut useana vuosikymmenenä.
http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-20000012608...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Itsekin epäilen näitä testejä; Ihmisiä yritetään väkisin työntää valmiisiin sapluunoihin. Ja taitaa olla yleisesti niin, että esimiehet lopulta palkkaavat itsensä kaltaisia alaisia.

Testailua tärkeämpää on jokaisen oma itsereflektio ja omien ominaispiirteiden tunnistaminen ja hyväksyminen.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa