rutanen1965

Maapallo on litteä ja kosmos on staattinen

 

90-luvun lopulla astronomit tekivät hätkähdyttävän havainnon; Avaruuden laajentuminen ei ole hidastumassa, vaan päinvastoin laajenemassa kiihtyvällä vauhdilla. Tutkijoiden mukaan ilmiön taustalla on pimeän energian aiheuttama antigravitaatio (https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_energy).

Olipa selitys mikä tahansa, realiteetti on se, että kosmos on siis todellakin leviämässä kuin Jokisen eväät; tähdet sammuvat, mustat aukot säteilevät itsensä tyhjiksi, antigravitaatio hajoittaa kaiken materian ja lopulta maailmankaikkeudessa on vain pimeyttä ja alati heikkenevää säteilyä.

Maailmankaikkeus on saavuttanut päätepisteensä, joka on käänteinen alkupisteeseen eli alkuräjähdykseen nähden. Toisinsanoen kosmos on siirtynyt minimientropiasta maksimientropiaan.

Mitä sen jälkeen sitten tapahtuu on samanlainen mysteeri kuin se, mitä tapahtui ennen alkuräjähdystä. Tämä ongelma on myös filosofinen; Onko edes mahdollista ymmärtää mitään järjestelmää tarkastelemalla sitä vain pelkästään sen sisältä käsin?

Maallikkojärkeni sanoo, että tämä kysymys jää meiltä ratkomatta.

"Niin ja mitähän merkitystä tällä tiedolla meille sitten muka on?", kysyy eräs lukijoistamme.

Kysymys on hyvin aiheellinen ja vastausta siihen voi pohtia tarkastelemalla litteän maan ja pyöreän maan asukkien eroavaisuuksia; Lähemmässä tarkastelussa voimme havaita selkeitä eroavaisuuksia noiden kahden verokkiryhmien välillä mm. taloudessa, kulttuurissa, tieteessä ja uskonnossa eli toisinsanoen kaikessa.

Niinpä voidaan todeta, että käsityksellämme siitä todellisuudesta missä elämme, on merkittävä vaikutus siihen miten elämme, ajattelemme ja toimimme.

Sen pituinen se!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Mikä tässä on pimeän aineen osuus, että avaruuden näkyvät massakeskittymät loittonevat toisistaan?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos kysymästä Kimmo!

Täytyy vielä lisätä, etten ole mikään asiantuntija, vaan olen keräillyt tietoa sieltä täältä ja yrittänyt tiivistää sitä ymmärrettävään muotoon.

---

Materia on siis energian väliaikainen talletusmuoto joka purkautuu antigravitaation vuoksi. Ikäänkuin akkuun talletettua energiaa joka pikkuhiljaa purkautuu itsekseen.

---

wikipediassa oli hyviä artikkeleita avaruuden laajetumisesta, josta on näköjään tällainen mallikin:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lambda-CDM_model

Pikaisesti vilkaistuna materia menettää kiihtyvästi tiheyttään (density), mutta pimeä energia ei sitä tee ja lisäksi sen määrä kasvaa koko ajan. Pimeä energia on teorian mukaan ratkaiseva tekijä kiihtyvässä laajentumisessa kts ao. linkki. Teoreettista puolta en itse ymmärrä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmological_constant

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset